„ Importanța pădurii” #Pădureamea

 Pentru noi, oamenii, pădurea este foarte importantă, căci ea face parte din natură, și natura ne curăță nouă aerul cel poluat. Fără pădure viața nu ar exista, căci ea e ceea ce ne înconjoară în orice împrejurare.

Noi, oamenii, trebuie să îngrijim pădurile, dar să nu le tăiem, căci ea oferă aer tuturor viețuitoarelor de pe pământ. Pădurea pentru noi este ca un scut, deoarece ea ne oferă protecție față de furtuni și zăpezi. Rădăcinile copacilor fixează solurile, și nu permite producerea cutremurelor. Zăpada se topește mai lent în umbra înaltă a copacilor. Multe specii de animale habitează în pădure.

Pădurea are un rol foarte important pentru om, căci omul în timpul său liber are un loc unde să se recreeze. Natura pentru viață, e ceva neobișnuit. Fără de care, omul nu ar putea exista. Pădurea este casa multor specii frumoase de animale, însă oamenii le invadează casa, pentru a le vâna și distruge pădurea. Ar trebui să protejăm natura, nu să o distrugem. În pădure poți întâlni sunetele trilurilor de păsărele, mierle care cântă și umple pădurea cu al ei glas fermecător, poți vedea mulți doctori ai pădurii, care, lucrează din greu ca să curețe copacii, turturele, rândunele, toate se adună și fac un concert. Copacii cei deși și înfrunziți, alcătuiesc o boltă de frunze verzi ca smaraldul deasupra pământului. Vezi animale fugind prin codru: vulpi, căprioare, iepurași și seara poți auzi și lupii urlând. Pe jos sunt mii de ciupercuțe cu pălărioare de toate culorile, una mai frumoasă ca alta și una mai atrăgătoare ca alta. Pe margini sunt tufișuri cu mure, coacăze sau afine, care sunt foarte atrăgătoare și delicioase... ca în momentul în care guști una, nu te mai poți opri. Soarele își întinde razele sale printre coroanele copacilor, astfel luminând pădurea și dându-i puțină viață. Râul cel cristalin curge lent prin mijlocul pădurii, ceea ce o face și mai frumoasă. Așa este pădurea, este o frumusețe de nedescris.

Este așa minunată... așa fermecătoare, că nu mai poți ieși din ea.

Buca Felicia, elevă în clasa a Vll-a „C”, IPLT „ Universul”




Aceasta publicație a fost elaborata de către „A.O. Медики за экологию” în cadrul programului de granturi mici „Cetățeni activi pentru un mediu sănătos și justiție verde” desfășurat în cadrul proiectului „O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova”, mplementat de A.O. EcoContact, cu suportul Suediei. Conținutul prezentei publicații constituie responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu reflectă neapărat opiniile EcoContact sau ale donatorului”.



Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Животный мир лесов Приднестровья богат и разнообразен.

Объявление о конкурсе для школьников «Лес и его обитатели»

И лечит, и калечит