Pădurile și vegetația Republicii Moldova#Pădureamea

 Republica Moldova, casa noastră și a încă aproximativ 3 milioane de oameni, în pofida faptului că e mică are o varietate largă de plante care se răspândesc pe tot teritoriul ei.

Un factor extrem de important, după părerea mea, care modelează fauna țării noastre este clima, care în nord e mai rece și treptat se încălzește înspre sud, de aceea în nordul țării putem observa păduri de stejar penduculat, cireș carpen și altele pe când în sud este mai regăsită stepa păduri de stejar pufos etc. În centru se găsesc păduri de carpen, stejar penduculat, gorun și fag. păduri de stejar pufos etc.

Un lucru interesant pe care l-am observat studiind harta Moldovei este că vegetația

de luncă și solul aluvial se află doar în jurul cursului râurilor. Pot spune că toate aceste diferite păduri și plante sunt prezente din cauza cernoziomului, unul din cele mai fertile soluri. El asigură plantele cu toate substanțele necesare pentru o creștere

favorabilă. Codrii sunt un element de care toți noi, moldovenii, ne mândrim. Ce sunt codrii Moldovei?

Codrii Moldovei sunt pădure dense, care formează un masiv forestier, din

foioase amplasate în centrul Moldovei, pe Podișul Moldovei Centrale, constituite din aproape o mie de specii diferite de copaci și plante, cea mai mare parte a codrului este constituită din păduri de gorun cu amestec de carpen, tei, frasin, arțar, ulm și, mai rar fag. Mai puțin răspândite sunt pădurile de stejar pendunculat.

Ca o mică concluzie pot spune că deși ocupă o mică parte de teritoriu varietatea

pădurilor a Republicii Moldova este șocant de largă, este ceva de care trebuie să ne

mândrim.

Radu-Constantin Ionașcu, elev în Liceul Teoretic "Pro Succes”, coordonator Balan Tatiana.

Aceasta publicație a fost elaborata de către „A.O. Медики за экологию” în cadrul programului de granturi mici „Cetățeni activi pentru un mediu sănătos și justiție verde” desfășurat în cadrul proiectului „O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova”, mplementat de A.O. EcoContact, cu suportul Suediei. Conținutul prezentei publicații constituie responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu reflectă neapărat opiniile EcoContact sau ale donatorului”.







Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Животный мир лесов Приднестровья богат и разнообразен.

Объявление о конкурсе для школьников «Лес и его обитатели»

Памяти журналистки Анны Белой