В Кантемире будет построена станция по очистке сточных вод



Визит Посла Австрии Кристины Фрейлингер, Посла Европейского Союза Питера Мичалко и Посла Франции Паскаля Ле Деффа на строительную площадку новой станции очистки сточных вод в Кантемире состоялся 1 июля 2020 г.

В рамках развития проекта сельских районов в Республике Молдова (DevRAM), финансируемого Европейским Союзом, а также сотрудничества австрийского развития, официального визита Посла Австрии. 

Ее Превосходительство г - жа Кристина Freilinger, вместе с советником Александра Karner Руководитель отдела технического сотрудничества посольства Австрии на строительной площадке новой станции очистки сточных вод в городе Кантемир, осуществляемой Австрийским агентством развития. Визит сопровождали посол Европейского союза Питер Михалко и посол Франции Паскаль Ле Деунфф.





DezvoltareaZonelorRuraleînRepublica Moldova 
(DevRAM - PARTEA II)
Proiect:
Consolidareainfrastructuriide alimentarecuapășisanitațieînzonele rurale prinevacuareaînsiguranță a apeloruzateȋnorașul Cantemir


ÎncadrulproiectuluiDezvoltareaZonelorRurale din Republica Moldova (DevRAM), cu finanțare din partea UniuniiEuropene, și a CooperăriiAustriecepentruDezvoltare, a avutloc o vizităoficialăa AmbasadoareiAustriei, Excelența Sa, Doamna Christine Freilinger, împreună cu Consilierul Alexander Karner, ȘefulCooperăriTehnice a AmbasadeiAustriei, la șantierul de construcție a noiistații de epurare a apeiuzatedin orașulCantemir, implementat de AgențiaAustriacăpentruDezvoltare.Vizita a fostînsoțită de cătreAmbasadorulUniuniiEuropene Peter MichalkoșiAmbasadorulFranței Pascal Le Deunff.

Întimpulinspectăriișantierului, Excelența Sa, DoamnaAmbasadoare a AustrieiînRepublica Moldova, Christine FREILINGER, a subliniat:“Astăzise marchează exact un an după lansarealucrărilor de construcțiepentrunoulsistem de canalizareînorașulCantemir. Eu, împreunăcuConsilierulAlexander Karneramavutaceastăoportunitatesăvizitămșantierul de construcțiepentru a evaluaprogresullucrărilorde pânăacum. Noisuntem deasemeneafoartebucuroșicăcăambasadorulUniuniiEuropene Peter MichalkoșiambasadorulFranțeiPascal Le Deunffs-aualăturatacesteivizite. Cu finanțareaUniuniiEuropene de 6 milioane euro șico-finanțareaAustriei de 2,7 milioane euro, AgențiaAustriacăpentruDezvoltareimplementeazăacestproiectfoarte important. Suntemfoarterecunoscătoricăsprijinulșieforturilenoastre vor ajuta ca 5.000 de locuitoridinCantemir săaibă un nousistem de canalizare!Acestajutorva îmbunătățiconsiderabilasanarea/sanitațiafiecăreigospodăriipentru o perioadăîndelungată!Noifelicitămechipa de construcțiepentrumuncalorexcelentă de pânăacumși le urămsuccesînfinalizarealucrărilor!”


Excelența Sa, DomnulAmbasador al FranțeiînRepublica Moldova, Pascal LE DEUNFF, a menționat„Renovareastației de epurare a apeloruzateși a sistemului de canalizaredin Cantemir este un exemplufoartebun al contribuției importante șiconcrete a UE la dezvoltareaRepublicii Moldova: proiectulesteco-finanțat de UE și de CooperareaAustriacăpentruDezvoltareșirealizat de companiafranceză SADE, împreunăcuingineriiaustrieci. Acestproiect a creat peste 70 de locuri de muncăîn Cantemir. Aceasta va face ca toțilocuitoriiorașului Cantemir săbeneficiezede acestproiectși vor avea un impact pozitivasupramediului, prinreducereascurgeriiapeloruzatenetratateînnatură. UE șistatele sale membre vor continua săderulezeastfel de proiecteîn Moldova, deoarecesusținstabilizarea, prosperitateașidezvoltareademocratică a acesteițăriși este îninteresul UE săaibăRepublica Moldova alături ca un vecinstabil, democraticșiprosper.“

Vizita a avut ca scopverificareaprogresuluilucrărilor de construcție a noiistații de epurare a apeloruzatedinorașul Cantemir, care vor fi finalizateîn 2021. Proiectuladuce o infrastructurășiserviciipublice moderne șidurabilepentrupopulațiaMoldovei. În plus, vizita a vizatcreștereagradului de conștientizare a populației, privindbeneficiileșinecesitateaîmbunătățiriicanalizării.

Totîntimpulviziteioficiale, ghidați de primarulorașului Cantemir, Roman Ciubaciuc, delegația a făcut o vizită la grădinițarecentrenovatăîntermeni de eficiențăenergetică, cusprijinulfinanciar al UniuniiEuropene. Clădireadin 1966 a fostreabilitatășiadusă la standardele UE privindeficiențaenergeticășicele mai bunepracticiprivindizolareatermică a clădirilor. Printrelucrărilefăcutepentrucei 135 de copii, care se bucură de învățământul de la grădiniță, se numără:
       Izolaretermică a perețilorexteriori, planșeulpodului, bază de fundație cu vatăminerală;
       Izolaretermică a exterioruluiînjurultuturorferestrelorșiușilorexterioare, folosindizolație din vatăminerală;
       Instalareaunuisistem de colectareșidrenare a apei pluviale complet nou;
       Reparații ale scărilorșiteraselorexterioare la toateintrările din clădire;
       Instalarea de ușinoi de intrarecu rame din PVC;
       Instalarea a 2 noiscărimetalice de urgență cu balustrade metalice;
       Curățareatuturorcanalelor de ventilațieșiinstalarea de noisisteme de ventilațieîntoatecamereleclădirii;
       Construireapavajuluiînjurulclădirii.

Dinnumelelocuitorilororașului Cantemir, aducsincerecuvinte de mulțumireUniuniiEuropenepentrusprijinulacordatorășeluluinostru. Datorităacestorproiecte,vomaveacondițiibuneînclădirileeducaționalepreșcolareșișcolare. MulțumimUniuniiEuropeneșiCooperăriiAustriecepentruDezvoltare, pentrususținereafinanciară. La sfârșitulanuluiviitor ne vombucurași de sistemul de canalizarerenovatșistația de epurare a apeloruzatenou-construită.”, a ținutsămulțumească Roman Ciubaciuc, Primarulorașului Cantemir.

Aducemaminte, că PARTEA II a proiectuluiDevRAMare un buget de 8.7 milioane de euro, finanțat de UniuneaEuropeanășiCooperareaAustriacăpentruDezvoltară, care este axatpeconsolidareainfrastructurii de alimentarecuapășicanalizareînorașul Cantemir și are următoareleobiective:
       Construcțiaunuinousistem de canalizareîncentrulorașuluișiextinderearețelei de canalizareînorașul Cantemir. Lungimeaplanificată a sistemuluinou de canalizare care va fi construit este de 18.1 km și va încorpora 3 stații de pompare a apeloruzate.
       Construcțiauneinoistații de epurare a apeloruzateînorașul Cantemir (Capacitatea de 5420 PopulațieEchivalent). Proiectultehnicvapermiteextindereaepurăriiapelorpentrulocalităților din vecinătate.
       Optimizareasistemului de alimentarecuapădinorașul Cantemir. Vor fi implementatemăsuri de optimizare a sistemului de alimentarecuapă care vor permite o funcționare mai eficientăși mai durabilășimajorareacapacității de pomparea a apeidin Prut la 60 m3/h.
       Proiectul va oferisuportșiconsultanțăpentruApă Canal Cantemir șiPrimăriaorașului, îndezvoltareașiadaptareainfrastructuriiexistente, la standardelenaționaleșiinternaționale de lucru, sociale și de mediu, luândînconsiderareprincipiile de exploatare, mentenanțășiasigurareaacopeririicheltuielilor.

Disclaimer:
*Aceastăpublicație a fostprodusă cu suportulfinanciar al UniuniiEuropene. ConținutulacesteipublicațiiesteînresponsabilitateaAgențieiAustriecepentruDezvoltareși nu reflectăpozițiaUniuniiEuropene.

** CooperareaAustriacăpentruDezvoltaresprijinățăriledinAfrica, Asia, Europa de Est și Sud-Est înparcursuldezvoltăriilordurabile. MinisterulFederalpentru Europa, IntegrareșiAfaceriInternaționaleplanificăstrategiile. AgențiaAustriacăpentruDezvoltare (ADA), este o unitateoperațională a CooperăriiAustriecepentruDezvoltare, implementeazăprogrameșiproiecteîmpreunăcuinstituțiipublice, organizațiialesocietății civile șiîntreprinderinaționale.











Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Животный мир лесов Приднестровья богат и разнообразен.

Объявление о конкурсе для школьников «Лес и его обитатели»

И лечит, и калечит